Amenajarea unui dormitor cu dimensiuni reduse
Spațiul devine o adevărată provocare atunci când trebuie amenajat, iar atunci când vorbim strict despre dormitor, totul se amplifică. Fiind o încăpere destinată relaxării și odihnei, un spațiu intim și extrem de personal, trebuie să-i acorzi atenția deosebită pe care o merită atunci când vine vorba despre amenajarea lui, alegerea mobilierului și a culorilor.
Astfel, pentru a implementa stilul de amenajare pe care ți-l dorești, pentru a integra piesele de mobilier preferate și pentru a decora după bunul plac, există câteva reguli și trucuri de design care te vor ajuta să ajungi la rezultatul dorit.
Principalele reguli de amenajare ale unui dormitor mic
Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când începi amenajarea unui dormitor mic sunt dimensiunile, forma camerei și stilul de amenajare pe care ți-l dorești.
Alegerea culorilor
Alegerea culorilor se face ținând cont de propriile preferințe și de modul în care acestea îți influențează starea de spirit. Recomandarea noastră este să alegi culori și nuanțe neutre, iar pata de culoare să fie din aceeași familie cromatică pentru a crea un contrast vizual interesant.
Textilele
Draperiile, perdelele, lenjeria de pat, cuverturile și pernele sunt elemente care te ajută să obții un anumit design. Dacă vrei să obții o atmosferă caldă și relaxantă, alege o paletă cromatică deschisă, discretă, simplă și plăcută.
Patul
Principala piesă de mobilier dintr-un dormit este patul. Pentru a obține un ambient potrivit, patul trebuie dispus într-un mod anume. De asemenea, dimensiunile acestuia și materialul din care este realizat contribuie mult la atmosfera creată. Recomandat este să așezi patul cât mai departe de ușă, iar pentru un efect vizual plăcut nu-l așeza sub fereastră.
Dressing-ul
Dacă dressing-ul îți dădea bătăi de cap, află că există soluții optime care te vor ajuta să depozitezi hainele și accesoriile, economisind spațiu. Optează pentru un dressing cu oglinzi mare, pentru a crea în acest fel iluzia de lărgire a spațiului. Pentru dormitoarele mici, sunt de evitat dulapurile mari, din lemn masiv, deoarece ocupă foarte mult spațiu.
Mobila potrivită
Fie că ne referim la comode tv sau noptiere suspendate, ambele au câștigat întâietate în ultimul timp, mai ales în camerele cu dimensiuni reduse. Dacă vrei să ai televizor în dormitor poți opta și pentru o comodă care va servi și ca spațiu de depozitare.
Corpurile de iluminat
Iluminatul este foarte important și contribuie la perceperea cromaticii alese. Acesta este conceput pe straturi, astfel: iluminatul de bază, lumina de lucru și iluminatul decorativ, reprezentat de veioze, lampadare sau lumini de veghe.
De asemenea, o lustră supradimensionată va face ca încăperea să pară mai mare, iar lustrele lungi și aplicele oferă o iluminare foarte bună, dând, în același timp și un plus de eleganță încăperii.
Sperăm că toate aceste sfaturi ți-au fost de folos și că îți vei amenaja, fără stres, dormitorul mult dorit!