Ce reprezintă mobila clasica si de ce este atat de apreciata?

Nici o imagine

De cele mai multe ori, din dorinta de a-si crea o locuinta intima, cu un aer usor boem, cele mai multe persoane opteaza pentru eleganta oferita de piesele de mobilier clasice. Si nu, nu este un trend intalnit doar in cazul persoanelor trecute de prima tinerete, cat si al oamenilor de pana in 40 de ani, care cunosc adevarata valoare a acestor piese de mobilier.

Desi pretul unei piese de mobila clasica este mai scump decat mobilierul contemporan, sa nu uitam totusi ca acestea sunt realizate din lemn masiv, cu sculpturi sau elemente metalice unice, pe care doar persoanele cu ochiul format stiu sa le distinga.

Mobilierul in stil clasic ramane unul dintre cele mai cautate piese, iar asta se datoreaza, in mare parte, imbinarii armonioase a formelor rafinate si a materialelor de inalta calitate, ce satisfac gusturile celor mai exigenti clienti.

Mobilierul in stil clasic s-a nascut la inceput de secol XVIII, ca urmare a pasiunii europenilor (In special datorita lui Ludovic al XVI-lea) pentru cultura anticihitatii, inlocuind stilul rococo, mult prea tipator si bogat in elemente decorative complicate.

Care sunt trasaturile de baza ale mobilierului in stil clasic?

Spre deosebire de stilurile baroc sau rococo, mult prea incarcat si aglomerat, mobilierul in stil clasic este mult mai simplu, compact si elegant. In procesul de creatie, accentul cade pe finisarea fatadelor cu care sunt decorate piesele de mobilier, adesea in forme geometrice: romb, cerc, oval, dreptunghi etc.

Evident, eleganta nu inseamna neaparat ca mobilierul este saracacios, dimpotriva: simplitatea formelor si a liniilor, in combinatie cu lemnul natural, dau nastere unor piese unice, cu un aer aristocrat.

Fatetele pieselor de mobilier clasice sunt slefuite, grunduite si iar slefuite, astfel incat sa dispara orice asperitate, dupa care se lustruiesc cu ceara naturala. Piesele de mobilier clasice, mai scumpe, pot fi incrustate cu piatra, sidef, elemente din lemn de esenta rara, bronz sau cristal. In ceea ce priveste lemnul din care sunt create aceste piese de mobilier se numara: abanos, mahon, stejar, visin sau nuc. 

Caracteristici ale pieselor de mobilier clasice in functie de provenienta

Ideea de mobilier clasic nu are aceeasi semnificatie in toate culturile. Fiecare tara de provenienta vine cu propriile-i interpretari ale pieselor de mobilier clasice, adaugandu-i-se elemente specifice ale acelei tari. Cele mai populare stiluri clasice sunt:

Piese de mobilier clasic englezesc

Este mai potrivit in cazul locuintelor unde se doreste sobrietate si eleganta, acest tip de mobilier avand elemente din stilul empire cu accente de stil gotic.

Piese de mobilier clasic francez

Se potriveste mai mult persoanelor boeme, pline de viata. Spre deosebire de stilul englezesc, cel francez este mai relaxat, dar dispune de mai multe elemente decorative, pastrand totusi o nota armonioasa si simplista. Designul deosebit, realizat in intregime manual, finisajele elegante si lemnul de esenta rara sunt doar cateva dintre motivele pentru care piesele de mobilier clasice franceze sunt atat de apreciate.

Piese de mobilier clasic italian

Daca preferi o piesa de mobilier unica, ce abunda in elemente decorative, dar isi pastreaza rafinamentul, cele oferite de italieni sunt o buna optiune. Mesterii din peninsula sunt cunoscuti si apreciati in intreaga lume pentru abilitatea de a crea piese de mobilier unice, emblematice, folosind doar esenta de lemn rar, caruia ii pun in valoare textura si fibra.