Ce trebuie sa stii despre stilul mix & match pentru dormitor?
Dormitorul trebuie sa fie o oază de relaxare, care sa iti asigure un somn odihnitor, de fiecare data. Si pentru ca primavara este sezonul micilor renovari sau schimbarilor de design, poate iti face cu ochiul stilul mix & match.
In cadrul acestui stil de design sunt puse in valoare creativitatea si personalitatea celor care locuiesc in acea casa si carora le reflecta stilul cotidian. Se da urmatorul scenariu: ai gasit deja un set de mobilier pentru dormitor, destul de accesibil, dar parca nu se potiveste cu noptierele. Acum apare intrebarea: sa lasi noptierele si sa cumperi setul de mobilier? Sau cumperi setul de mobilier si dai deoparte noptierele? Ei bine, la aceasta intrebare iti raspunde stilul mix & match!
Mix & match in dormitor - cu ce incepi?
Oricat de usor ti s-ar putea parea sa combini piesele de mobilier, trebuie sa exersezi putin inainte. Spre exemplu, un bun inceput ar fi sa inlocuiesti o singura piesa de mobilier din dormitor, cum ar fi noptierele sau dulapul de haine.
Daca, spre exemplu, iti place patul, fiindca este comod, dar tablia parca nu se potriveste cu restul decorului, aceasta poate fi usor schimbata sau infrumusetata cu catifea, in stil Chesterfield.
Daca vrei sa incepi de la 0 o amenajare in stilul mix & match, cel mai bine ar fi sa te gandesti la felul in care sa arate dormitorul, la utilitate, apoi sa adaugi, pe parcurs, diferite decoratiuni care sa transforme camera intr-un loc mai cozy.
Nu este nicio problema sa cumperi piese de mobilier din colectii diferite, de la furnizor diferiti, cata vreme reusesti sa iti creezi stilul care sa te reprezinte. In cazul in care esti o fire la curent cu tendintele in materie de design interior, o buna idee ar fi sa optezi pentru o mobila moderna de dormitor, cu pat tapitat, o comoda TV inalta si prevazuta cu multe spatii de depozitare si un dulap de haine suficient de mare, cat sa ai la indemana hainele pe care iubesti.
Reguli in stilul mix & match
Daca ai gasit o piesa de mobilier care are o culoare diferita fata de restul mobilei, incearca sa o coordonezi cu finisajele - perdelele, draperiile, covorul sau pernele decorative. In ceea ce priveste combinarea mobilei de diferite culori ale lemnului, incepe prin a identifica nuanta domninanta si tonul (cald sau rece) - pentru continuitate, mobilierul poate avea nuante diferite, cata vreme tonul este acelasi.
In ceea ce priveste stilul mobilierului, cand imbini mai multe astfel de piese ar fi indicat sa pastrezi aceeasi culoare sau aceleasi elemente de feronerie. Un bun exemplu este patul cu cadru din lemn - daca acesta are culoarea wenge, ca sa oferi continuitate stilului ar fi bine sa optezi pentru o masuta de cafea in stil baroc, in aceeasi nuanta.
Nu uita sa optezi pentru o piesa-ancora! Practic, aceasta va face legatura dintre piesele de mobilier din materiale si culori diferite, care nu ar arata bine de sine statator. Practic, secretul stilului de design mix & match este acela de a “imprieteni” piese diferite de mobilier care, de sine statator, nu s-ar armoniza prea bine.
La ce alte elemente ar trebui sa acorzi atentie?
Lumina
Lumina naturala ofera mai multa amplitudine oricarui spatiu. In lipsa ei, doar corpurile de iluminat atent alese pot produce acelasi efect, cata vreme sunt amplasate in colturile camerei sau langa zona patului.
Oglinzile
Oglinzile, amplasate strategic, vor reflecta lumina naturala pe timpul zilei si pe cea artificiala pe timpul noptii, fapt ce va conferi amplitudine camerei. Recomandarea specialistilor este ca acestea sa fie amplasate in zona dressing-ului sau langa fereastra, pentru a oferi iluzia de spatiu care se continua cu natura.
Nu uita de plante
Plantele aduc culoare si viata oricarui spatiu in care sunt amplasate, iar dormitorul nu face exceptie. Culoarea verde relaxeaza privirea si chiar purifica spatiul, schimbandu-ne starea de spirit.