Cum poti folosi catifeaua in design-ul interior?

Nici o imagine

Tendintele in materie de design al casei, la fel ca cele din moda, se schimba in fiecare an, insa exista materiale, forme si culori care parca nu se lasa desprinse din cotidian. In zilele noastre, "old is new", iar ceea ce pana de demult il consideram demodat revine in actualitate sub titulatura de ”vintage”.

Astfel, piesele cu aspect antichizat creeaza abordari unice in casele noastre, potrivindu-se chiar si spatiilor actuale. La fel este cazul si catifelei, un material de care lumea s-a ferit in ultimii ani, dar care a revenit in forta in anul 2020.

Cum poti folosi catifeaua in designul interior?

In zilele noastre, catifeaua nu mai este un simbol al opulentei sau al luxului, ci a devenit o parte importanta in designul interior actual. Dat fiind ca vine intr-o diversitate de culori, dar si modele, catifeaua a devenit preferata arhitectilor care vor sa creeze un spatiu elegant, dar in acelasi timp usor de intretinut.

Unul dintre motivele pentru care catifeaua este preferata este textura acesteia. Acest material este senzual, ”mangaie” mana si parca te invita la relaxare, confort si intimitate. Din punct de vedere estetic, catifeaua are o valoare minunata, iar textura sa, catifelata si moale, creeaza o imagine luxurianta. 

Adesea, catifeaua este folosita pentru tapitarea mobilierului si decor (perne, cuverturi, draperii, huse), care fac incaperea sa para mai eleganta si mult mai confortabila. Combinatia dintre catifea si materialele naturale (cum ar fi lemnul sau metalul) face ca orice design interior sa iasa din anonimat. 

Arhitectii, designerii si creatorii de atmosfere se folosesc de catifea pentru a transpune locuintei un aer sofisticat, dar si pentru a transforma o piesa de mobilier banala intr-una exceptionala. Spre exemplu, pentru un living primitor, cu accent pe eleganta, o canapea din catifea este o buna optiune in amenajare. 

 

Spre deosebire de stofa, catifeaua are o densitate foarte mare, ceea ce ajuta la atenuarea zgomotelor, deci draperiile sau covoarele din acest material sunt o buna optiune atunci cand iti doresti un dormitor linistit, spre exemplu.  

Pentru un plus de mister, catifeaua poate fi folosita si pentru a tapita tablia unui pat, dat fiind ca are capacitatea de a-si schimba culoarea in functie de ora si lumina. Totodata, nu doar culoarea este importanta, cat si tipul catifelei: unele sunt mai subtiri, altele mai groase. Spre exemplu, catifeaua realizata din bumbac este cea mai potrivita alegere si are ca avantaje durabilitatea si costul accesibil. Trebuie mentionat faptul ca utilizarea catifelei in amenajarea interioara nu se face oricum. Nu trebuie folosita ca material de baza, ci doar pentru a sublinia anumite accente. 

Folosirea catifelei in diferite stiluri de design

Evolutia tehnologica si prelucrarea fibrelor i-au conferit catifelei mai multa rezistenta in timp - nu se toceste si nici nu isi pierde luciul atat de usor. Mai mult, nu este nici prea scumpa si nici prea eleganta pentru decorurile minimaliste sau contemporane.

Desi perceptia generala este ca acest material se potriveste cel mai bine stilului clasic, royal, catifeaua se adapteaza oricarui stil de amenajare, dat fiind ca pe piata se gasesc canapele din catifea, paturi tapitate, scaune din catifea etc. 

Canapelele din catifea in tonuri pastelate sunt mai potrivite in cazul in care se doreste o amenajare romantica, boema; tonurile mai inchise creeaza amplitudine, deci ar trebui folosite mai mult in amenajarile industriale, eclectice, vintage.

In interioarele de tip loft sau cele industriale, catifeaua este potrivita pentru a estompa brutalitatea stilului si a ”incalzi” rafinat decorul. Totodata, in stilul vintage piesele de mobilier tapitate cu catifea sunt cele mai potrivite; daca iti doresti o amenajare romantica, opteaza pentru catifeaua in culori discrete, puse in valoare prin accesorii shabby chic.