Cum sa scoti ce-i mai bun din baia ta, indiferent de dimensiune

Nici o imagine

Baia este, in general, spatiul cu cel mai mic numar de metri patrati din intreaga casa. Iar daca ne raportam la o baie de apartament, lucrurile se complica mult in privinta amenajarii sale interioare. Cei care isi doresc ca aspectul acestui spatiu sa fie unul placut si in ton cu tendintele au o misiune cu adevarat complicata. Cheia este sa alegem elemente atemporale, care sa ramana mereu actuale.

Totusi, design-ul nu reprezinta totul. O importanta mare o are caracterul functional al fiecarui obiect. Fiecare element in parte trebuie sa-si justifice rolul si sa fie un obiect durabil.


Iata cateva trucuri pentru o amenajare cu potential a bailor, indiferent de marimea lor:


1. Peretii baii dau tonul amenajarii

Fiecare avem cate un vis legat de baia noastra, dar ar fi bine sa ramanem cu picioarele pe pamant in faza de proiect. Adapteaza detaliile amenajarii in functie de dimensiune baii si mai ales de forma ei.

O baie inghesuita poate fi largita vizual prin alegerea unor culori deschise ale gresiei si faiantei, dar si prin dispunerea lor pe lungimea baii. Trebuie sa te mai decizi daca vei plasa faianta pana la plafon, ori vei lasa portiunea de sus libera, eventual in alta culoare, pentru ca baia "sa respire".




2. Efect de profunzime

Daca spatiul iti permite, imbaraca un perete intreg cu oglinda. Acest truc va supradimensiona vizual baia ta, astfel incat la prima vedere va parea mai mare. Chiar daca spatiul disponibil nu e atat de generos, foloseste orice loc pentru a aseza o oglinda moderna, decorativa.

Nu uita nici de oglinda principala din centrul baii, plasata deasupra lavoarului. Opteaza fie pentru o oglinda pana in extremitatile tavanului sau peretelui, astfel incat sa adaugi si mai multa profunzime, fie pentru una mica, intr-o forma deosebita sau cu insertie de banda LED. 




3. Obiecte de mobilier raportate la dimensiune

Cheia unei amenajari corecte a unei bai este sa optezi intotdeauna pentru obiecte de mobilier care sa se potriveasca spatiului. Nu te avanta la unele supradimensionate, fiindca vor aduce un efect de sufocare.


Mastile de chiuveta sunt extrem de importante, pentru ca se regasesc de obicei in centrul amenajarii. Ai de ales intre unele cu aspect premium, din lemn natural, ori altele mai accesibile, din pal mat sau lucios de diferite culori. Oferta este atat de diversa, incat ai ce alege indiferent ca vrei sa mergi pe o directie moderna sau una traditionala.



Seturile de baie sunt utile mai ales celor care nu vor sa riste facand combinatii nepotrivite de elemente de mobilier. Acestea se regasesc in variante de doua sau mai multe piese din acelasi model si tip de design, astfel nu vei avea nici o bataie de cap privind asocierea lor.



Corpurile inalte se potrivesc de minune daca vrei sa eficientizezi orice spatiu. Astfel, fiind un mobilier mare, din podea pana in tavan, iti ofera spatiu suficient de depozitare. Unele propun varianta rafturilor total ascunse in spatele unor usi, unele sunt compuse din sertare, iar altele au rafturi la vedere, pe care poti aseza prosoape sau accesorii tipice bailor.



Etajerele sunt variantele mai lejere ale corpurilor din lemn masiv. Lasa totul la vedere si, in functie de dimensiuni si forme pot fi asezate in locuri care altfel nu ar fi fost valorificate. Exista rafturi simple, in linii drepte, rafturi moderne de tip scara, rafturi cu cosuri impletite, unele metalice cu fier forjat, dar si rafturi potrivite pentru colturile baii.


Rafturile suspendate sunt, de asemenea, extrem de potrivite in baile de dimensiuni modeste. Se potrivesc atat deasupra mastilor de lavoar, cat si deasupra masinii de spalat rufe, ori a unei comode joase. In acest mod, vei beneficia de un spatiu suplimentar de depozitare, fara sa simti ca te incomodeaza. Atentie insa la volumul acestor rafturi suspendate. Este de preferat ca adancimea lor sa nu fie foarte mare, pentru a nu fura mult din spatiul destinat deplasarii.



4. Accesoriile fac diferenta

Accesoriile dintr-o baie nu indeplinesc doar un rol functional, dar asigura si partea estetica a amenajarii. Astfel, este de preferat sa alegi cu prudenta fiecare obiect, fiindca impreuna vor da tonul general al baii. Nu sufoca insa spatiul cu prea multe elemente inutile. Trebuie gasit un echilibru intre ceea ce folosesti cu adevarat si ceea ce arata bine.


Cu totii stim ca o incapere dezordonata o face sa para mai mica. Tocmai de aceea, e bine de stiut ca folosirea cosurilor de rufe te va ajuta ca hainele murdare sa ramana ascunse si bine organizate. Indiferent de spatiu este un obiect indispensabil, iar oferta raspunde oricarei cerinte. Exista cosuri circulare, dreptunghiulare sau speciale pentru colt, iar materialele pot fi din plastic, metal, impletituri cu nuiele, lemn sau materiale textile.


Seturile de accesorii pentru lavoar contin 2, 3 sau 4 elemente realizate din acelasi material si in acelasi stil. Acestea dau un accent aparte baii si vor contura si mai bine stilul ales, fie ca este unul industrial, minimalist, scandinav, shabby chic sau tropical.


Din seria accesoriilor pentru WC fac parte capacele pentru WC, in culori si modele dintre cele mai diverse. Un material mai bun face ca durabilitatea acestora sa creasca si, totodata, sa se intretina mai bine in timp. Capacele premium gasite astazi pe piata contin si sisteme cu amortizare, in plus poti gasi unele care imita bine marmura, lemnul sau alte texturi pe care le ai deja in baia ta.

O baie bine dotata cuprinde, de asemenea, perii de toaleta si suporturi pentru role. Ambele se gasesc atat pentru suspendare pe perete, cat si pentru asezare direct pe podea. Pentru eficientizarea spatiului, iti recomandam varianta unei structuri care combina ambele elemente in una singura.


Gaseste si mai multe obiecte pentru amenajarea baii tale pe www.hobbymobila.ro si nu uita sa le pui in cosul de cumparaturi!