Diferite moduri de amenajare a dormitorului
Dormitorul este, fara doar si poate, cea mai intima camera din locuinta, de aceea este foarte important ca in amenajarea acesteia sa dai dovada de stil, bun gust si simt practic. Practic, scopul acestei amenajari este sa iti reflecte personalitatea, sa devina propriul refugiu dupa o zi grea si stresanta, departe de agitatia cotidiana.
Astazi vom discuta despre amenajarea dormitorului in functie de tipul locuintei, fiecare tipologie avand propriile-i caracteristici. Totodata, exista o diferenta uriasa intre dormitorul de la casa fata de cel de la bloc, intre cel de la mansarda si cel de la demisol.
Amenajarea unui dormitor de apartament
In cadrul acestui tip de amenajare, primordiale sunt folosirea si organizarea atenta a patului si dulapului, in functie de spatiul disponibil. Odata ce te-ai hotarat asupra pieselor esentiale de mobilier, cum este patul si dulapul de haine, abia apoi poti adauga alte piese sau decoratiuni care sa te reprezinte.
De cele mai multe ori, dormitorul de apartament este amenajat cat mai minimalist (daca are dimensiuni reduse) sau maximalist, folosindu-te de stilurile foarte colorate, cu modele indraznete de mobila dormitor moderna.
Este foarte important sa iei in calcul cum vei depozita lucrurile de care ai nevoie in dormitor. Spre exemplu, pentru a depozita perne sau pilote poti opta pentru un cufar, care sa inlocuiasca dulapul traditional. Ba chiar poti opta pentru stocarea pe verticala, in cazul in care spatiul este destul de limitat.
O alta tactica de a adauga un plus de eleganta unui dormitor de apartament este sa folosesti un perete de accent, cea mai utila metoda fiind aplicarea tapetului. Pe langa aerul de eleganta, tapetul va crea si o separare vizuala a spatiului tau de dormit.
Amenajarea unui dormitor la casa
Cea mai mare bucurie daca locuiesti la casa este ca ai spatiu din plin. Astfel, regula de aur este sa ai grija sa profiti de fiecare milimetru in parte, lasand camera, totodata aerisita si libera. Deoarece ai mai mult spatiu la dispozitie poti opta pentru piese de mobilier mai impozante, cum ar fi amplasarea unui otoman sau a unei banchete de depozitare cu un design mai special, care va servi drept spatiu de depozitare pentru carti, reviste, perne decorative etc.
Daca dormitorul tau are o vedere spre gradina sau spre o zona cu multi arbori, nu bloca privelistea - geamurile generoase te lasa sa te bucuri de natura, dar si lumina naturala va intra gratios in incapere.
Pentru a-ti crea o oaza de liniste nu ar strica sa adaugi si cateva plante, precum orhideea (pentru un plus de eleganta), dar si popularele limba-soacrei, arborele de cauciuc si voalul miresei.
Amenajarea dormitorului la mansarda
Oricat de romantic ti s-ar parea sa ai un dormitor la mansarda, amenajarea acestuia este un tur de forta. Desi mansardele au potentialul de a fi cele mai intime zone din locuinta, adesea sunt folosite drept camera copiilor sau pentru amenajarea unui birou.
In cazul unui dormitor la mansarda ai doua variante:
- Mansarda joasa - in cazul acesta dormitorul va fi mic, deci este indicat sa nu alegi piese de mobilier prea mari. Rezuma-te la strictul necesar si la ceea ce iti trebuie pentru a avea un somn linistit.
- Mansarda generoasa - in cazul acesta poti amplasa canapele sau paturi cu baldachin, avand mai multa creativitate.
Amenajarea dormitorului la demisol
Daca ai de gand sa amenajezi un dormitor la demisol este foarte important sa iei in calcul daca sunt respectate cu rigurozitate termoizolatia, hidroizolatia, ventilarea si incalzirea aerului, accesul facil. Odata rezolvate aceste aspecte ia in calcul o schema de lumini inteligenta, cu corpuri de iluminat in mobilier sau in plafon.
Totodata, este foarte important sa ai grija unde amplasezi mobilierul; patul se aseaza in dreptul unui dintre peretii interiori. Apoi foloseste-te de materile care sa incalzeasca dormitorul atat din punct de vedere functional, cat si vizual: pardoseala de lemn, covoare pufoase, draperii, etc.