Lasa-te purtat de valurile stilului nautic
Stilul nautic este potrivit celor care iubesc cu adevarat marea si bogatia ei. Inspirat de modul de viata al marinarior si de traiul pe ambarcatiuni, stilul nautic surprinde prin simplitate si prin puterea sa de a fi recunoscut usor de orice persoana.
Amenajarea de acest tip este definita in principal de liniile drepte, de dungi, de combinatia de culori alb-bleumarin si de elementele cheie inspirate de tot ce e acvatic. Combinatia de lemn si material textil este cea mai des intalnita, fiind folosita in cazul tuturor obiectelor decorative. Mai mult decat bine-venite sunt si accentele de rosu, ori alternarea albului cu bejul.
Stilul maritim este extrem de potrivit pentru o casa de vacanta, dar si pentru a fi folosit in amenajarea unei camere destinate relaxarii. Prin urmare, va aduce beneficii estetice evidente si o stare de bine in orice birou, living sau chiar pe terasa exterioara a casei voastre.
Ce nu trebuie sa lipseasca din amenajarea in stil nautic:
Stim cu totii cat de utile sunt politele prinse pe pereti, in ideea de eficientizare a fiecarui colt al casei. Dar ce ziceti despre politele suspendate de tavan sau pereti prin franghii rezistente, care par inspirate 100% din amenajarile nautice?
Sunt cu adevarat spectaculoase si, in plus, pot fi decorate cu scoici, lumanari, corali si figurine cu pesti. Se potrivesc de minune in bucatarie, baie, living si orice alt spatiu care simtiti ca necesita ceva mai mult din punct de vedere estetic.
Peretii albi sunt extrem de ofertanti pentru a fi personalizati. Din multitudinea de elemente, puteti alege o ancora din lemn, o timora, bancuri de pesti, caluti de mare sau alte decoratiuni din franghii.
Selectarea unor obiecte potrivite tine, desigur, de inspiratia si simtul estetic al fiecaruia, dar tinand cont de multitudinea de variante existente, sigur nu aveti cum sa gresiti!
In ceea ce priveste obiectele de mobilier, stilul nautic nu este atat de restrictiv. Practic, orice element din lemn, vopsit intr-un alb imaculat, bej sau albastru, poate fi asimilat cu usurinta acestui stil, daca este pus in valoare prin accesoriile potrivite.
Spre exemplu, comodele cu sertare vor aduce beneficii estetice si functionale amenajarii, indiferent de modelul ales: unele masive, din lemn reconditionat, care evidentiaza o patina a timpului prin portiuni scorojite si straturi suprapuse de vopsea, ori unele din lemn usor, cu sertare simple sau din cosuri realizate din impletituri.
4. Felinare
Felinarele cu lumanari redau o atmosfera intima oricarei case. In plus, se potrivesc la fix cu o amenajare in stil maritim. Pot fi asezate pe comode sau direct pe podea, in living sau pe terasa. De preferat, lumanarile din felinare ar trebui sa fie albe, pentru a contrasta cat mai bine cu modelul si culoarea acestora.
Felinarele se gasesc in forme diferite - patrate, dreptunghiulare, piramidale sau sferice, dar si din materiale dintre cele mai diverse - lemn, aluminiu, fier forjat, sticla sau nuiele din lemn.
5. Scaune
Cand vine vorba de scaune, nu suntem atat de limitati. In fond, orice scaun alb din lemn este o alegere buna pentru stilul nautic. Daca ne dorim, in schimb, sa aducem o pata de culoare, putem opta pentru unele scaune bleu-marin, albastre sau turcoaz. Chiar daca acestea din urma nu sunt din lemn, ci din alte materiale, avand picioare din metal sau tapiterie de catifea ori material textil, simpla alegere a culorii ne va duce cu gandul spre stilul maritim.
6. Statuete
Statuetele vor aduce vibe-ul de vacanta, pe care il cautam cu totii intr-o amenajare. Figurinele sunt inspirate de viata marina, astfel putem opta pentru caluti de mare sculptati in lemn sau metal, pesti de diferite soiuri, scoici spectaculoase, ori corali puternic colorati.
Nu sunt de deglijat nici alte obiectele tematice stilului: timone, rame foto accesorizate, turnuri de control, binocluri, vasle, corabii, colaci de salvare sau decoratiuni cu sfoara.
7. Ceasuri
Tot din categoria obiectelor care aduc un plus peretilor banali sunt si ceasurile, care bifeaza atat partea functionala, cat si cea estetica. Putem opta pentru varianta unor ceasuri cu detalii din franghii, ori pentru unele cu harti imprimate. Cu putin noroc, putem fi surprinsi sa gasim si variante mai inedite, in forma de peste, ancore sau chiar corabii.
8. Covoare
Un covor bine ales poate scoate orice amenajare din banal. Poti merge pe varianta unui covor cu tematica maritima evidenta, ori pe un stil simplu, intr-un albastru tipic sau un model in dungi.
Nu pierde din vedere faptul ca trebuie sa gasesti proportiile corecte! Covorul nu ar trebui sa ocupe foarte mult din spatiul podelei, cu atat mai putin daca podeaua in sine este la randul ei una texturata, intr-o alta culoare decat albul sau bejul tipic stilului nautic. Este suficienta o fasie de covor in jurul canapelei, care sa-ti dea confort in momentele de relaxare.